Vedúci našich šachových krúžkov Ing. Emil Konkoľ doslova srší aktivitou. Svojim žiakom sa venuje s mimoriadnou oddanosťou, snaží sa, aby ich čo najhlbšie zasvätil do tejto kráľovskej hry. Do svojho plánu práce flexibilne zaraďuje krúžkové turnaje a ceny pre najlepších zabezpečuje on sám, čo je vskutku záslužný počin.

V sobotu 21. januára sa pán Konkoľ vybral s dvanástimi zverencami do Liptovského Mikuláša takpovediac na skusy, aby sa nadýchli pravou zápasovou atmosférou. Išlo o turnaj s názvom TALENT pre začínajúcich šachistov, ktorého sa v tamojšom CVČ  zúčastnilo 102 hráčov z celého Slovenska a Ukrajiny.

„Pred začatím turnaja musel hlavný rozhodca ešte vysvetliť pravidlá hry,“ uviedol nás do atmosféry podujatia Konkoľ. „Veľkou neznámou pre väčšinu súťažiacich bolo pravidlo o nemožných ťahoch, o nutnosti ťahať prvou figúrkou, ktorej sa dotkneme a správnom používaní šachových hodín. Najlepšie z našich skončili naši najlepší šachisti Samuel Baďo a Tomáš Legerský. Samuel uhral zo siedmich partií 4,5 bodu a len pol bodu mu chýbalo, aby skončil vo svojej kategórii na treťom mieste. Tomáš vyhral štyri partie a vo svojej kategórii sa presadil aj proti starším súperom. Veľmi pekne zahral Ján Královenský, jeho 3,5 bodu bolo milým prekvapením. Tri body uhrali Filip Kučák, Adam Demko, Matúš Kučák a náš najmladší šachista, ešte len škôlkar, Juraj Kurňavka. Tobias Hajzuk uhral 1,5 bodu a mladučký Mathias Czanik 1 bod. Vo veľmi solídnom svetle sa predstavili tiež Lilien Boco, ktorá sa venuje šachu len tri mesiace, a Samuel Tomčík. Tento turnaj sa bez ohľadu na konečné umiestnenie všetkým páčil. Spokojní boli aj rodičia, ktorí sa boli pozrieť, ako si ich deti počínajú na naozajstnom turnaji. „V budúcej partii vyhráš!“, začul som jednu matku po prehranom zápase svojej ratolesti. Akoby by mi hovorila z duše…“